Hellinger csoport

Mindnyájunkban mérhetetlen mélységek és magasságok rejlenek. El sem tudjuk képzelni, mily csodálatos lehetőségek szunnyadnak bennünk, melyek élet-utunk során kiteljesedésre várnak. Benső mélységeink és magasságaink megismerése, elfogadása és megélése által életünk fizikai – lelki – szellemi szinten egyaránt gazdagabbá válhat.

A lelke mélyén minden ember teljes és boldog életre vágyik. Sokan azonban azt tapasztalják, hogy hiába tesznek erőfeszítéseket, nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak kielégítő, egészséges, tartalmas életet élni. Ilyenkor vagy önmagukat kezdik hibáztatni, amiért nem elég jók, megfelelőek stb. vagy a külvilágot, másokat, a körülményeket.

A problémák megoldásához sem önmagunk, sem mások okolása nem vezet eredményre. Sokkal inkább cél, hogy mély élő kapcsolatba tudjunk lépni önmagunkkal, másokkal és a világgal. Hogy felelősséget tudjunk vállalni saját életünkért, hogy tudatossá váljunk, hogy őszinték tudjunk lenni önmagunkhoz. Hogy képesek legyünk megismerni és felszabadítani a bennünk rejlő erőforrásokat. Illetve felismerni és átalakítani a bennünk lévő akadályokat.

Az elkötelezett, mély önismereti munka saját magunk megismerésében, és átalakításában (transzformációjában) segít. Segít a tudatosodásban és segít azoknak a dolgoknak a felismerésében, megértésében, elfogadásában, elengedésében és megoldásában, amelyek kiteljesedésünket akadályozzák. Számtalan irányban indulhatunk el az önismeret útján. S számtalan módszer segítségével térképezhetjük fel belső tájainkat.

A Bert Hellinger-féle családállítás egy hatékony önismereti, és lélekgyógyító módszer, mellyel lelki utakat járhatunk be úgy, hogy egymásra hangolódva elmélyítjük a kapcsolatot önmagunkkal. Mindezt egy nálunk mérhetetlenül nagyobb, szerető tudatosság terében. A szisztematikus önismereti munka hatására jelentős pozitív változások tapasztalhatóak az ember életében. Természetesen a Hellinger módszer sem hozhat kivétel nélkül minden kérdésre, problémára megoldást, de jelentős hozzájárulást nyújthat önmagunk kiteljesítéséhez. E módszerrel olyan mély tartalmakkal, érzelmekkel, családi mintákkal is dolgozhatunk, melyek a beszélgetős (kognitív) úton nehezen megérinthetőek.

Időpontok

 • 2023. Január 21. Szombat
 • 2023. Február 18. Szombat
 • 2023. Március 18. Szombat
 • 2023. Április 15. Szombat
 • 2023. Május 13. Szombat
 • 20.000 Ft családállítást kérőknek
 • 10.000 Ft segítő résztvevőknek

Néhány gyakori kérdés a családállítással kapcsolatban:

 • A családfelállítás csoportban történik. A résztvevők körben ülnek. Akik kérdést hoznak, azokkal sorban dolgozunk, s a nap folyamán mindenki - aki szeretné - sorra kerül.

  Először röviden elbeszélgetünk arról, milyen kérdéssel jöttél. Majd megkérem, hogy az adott kérdéssel kapcsolatban válassz képviselőket a csoportból, s válassz egy képviselőt önmagad helyett is.
  Például családdal kapcsolatos kérdés esetén válaszd ki bizonyos családtagok, mondjuk apa és anya képviselőjét.

  De lehet olyan helyzet is, amikor fogalmakkal (pl. pénz, siker, betegség) dolgozunk, ilyenkor a fogalmakra választunk képviselőket. Ezután a képviselőket - érzésed szerint - beállítod a terem különböző pontjaira, majd visszaülsz mellém, és együtt nézzük meg a kialakuló képet.

  A képviselők mozgásából, egymáshoz való viszonyából, érzéseiből kirajzolódnak azok a családi kapcsolati minták, lélekben ható erők, amelyek kialakítják a problémákat, akadályozzák az élet egész-ségesebb, teljesebb megélését. Ennek hatására „kívülről” látunk rá a bennünk zajló történésekre. Szó szerint képet kapunk a bennünk, s az életünkben zajló dolgokról. És egyben a meg-oldáshoz vezető útról is.

 • Az, hogy hogyan érzi magát valaki a családfelállítás után, több mindentől függ. A családállításon intenzív érzelmekkel találkozunk, a lelkünket megérintik az ott tapasztaltak, s még egy ideig dolgoznak bennünk az élmények.

  Gyakori tapasztalat, hogy a családállítás befejeztével – az átéltek hatására - az ember rendkívül energikusnak, feldobottnak érzi magát. Úgy érezheti új távlatok nyíltak előtte. Ehhez az állapothoz általában estére egy intenzív fizikai fáradtság társul. Sokaknál - a fizikai pihenés után - továbbra is megmarad a tapasztalt magasabb energiaszint. S az életükben már hamar minőségi, pozitív irányú változásokat tapasztalnak.

  Az is megtörténhet azonban, hogy valakinél hosszabb időbe telik, míg a lelkében megmozdult tartalmak rendeződnek. Lehetséges, hogy mélyen eltemetett sebek tárulnak fel, esetleg a kérdésének feldolgozása további lelki munkát igényel. Ilyen esetben az ember – átmenetileg - kifejezetten rosszul is érezheti magát a családfelállítás után.
  Például, ha kiderül, hogy a hozott probléma mögött egy elakadt gyászfolyamat áll, akkor a családállításon történő oldás után még végig kell mennünk a gyász fájdalmas folyamatán. Ha az a megoldás a problémánkra, hogy meg kell élnünk valamilyen fájdalmat, akkor – a lelki gyógyulás érdekében - a fájdalom elől nem menekülhetünk el. Azonban éppen e fájdalom megélése fogja meghozni számunkra a gyógyulást, s a várt teljesebb életet. Ha valaki úgy érzi, hogy önmaga nem képes megbirkózni ezzel a lelkiállapottal, akkor érdemes segítséget kérni a további lelki munkához. Erre lehetőség van nálam is egyéni vagy csoportos formában.

  Szintén gyakori, hogy a lélek rendjének helyreállása, egy minőségibb életvitel létrejötte szinte észrevétlenül történik meg. Ilyenkor egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy azok a dolgok, amelyek korábban nehézséget jelentettek számunkra, már nem jelentenek problémát.
  Például nem is tudjuk, mikor, vagy hogyan kezdődött, de egy ideje határozottabbak lettünk, nem késünk el, a feladatainkat nagyobb örömmel, s hatékonyabban végezzük, jobban élünk a lehetőségeinkkel stb.

 • Illúzió lenne azt gondolni, hogy egyszeri önismereti alkalom megoldást hoz éveken át elhúzódó problémákra. Mégis megtörténhet, hogy egyetlen alakalom után választ kapunk feltett kérdésünkre és sikerül megvalósítanunk azt a célt, amelyen a családállítással dolgoztunk. Gyakoribb azonban, hogy egy problémának több rétege vagy éppen több gyökere van, s a megoldás elmélyülő önismereti munkát igényel.

  Több gyökerű problémára egy példa: Valakinek, aki elvált, s akinek nagyon rossz viszony maradt fenn korábbi párjával rendkívül komoly problémái vannak a gyermekével. A családállítások folyamatában kirajzolódott, hogy először a szüleivel való viszonyán kell dolgoznia, ezáltal tud hozzáférni a korábbi párjával való kapcsolathoz, s csak ezen keresztül változtathat a gyermek problémáján.

  Példa több rétegű problémára: Valaki az édesapjához fűződő kapcsolatán akar dolgozni, mert nagyon dühös rá. Első alkalommal megtörténhet lelkében édesapjának alapvető megértése és elfogadása. Ettől azonban még maradhatnak tüskék a kapcsolatukban. A további állításokon egyre konkrétabb történetek, élmények kerülhetnek felszínre benne édesapjával kapcsolatban, melyek feldolgozása során a lelkének egyre mélyebb rétegeiben történik meg az apa elfogadása. Az is gyakorlati tapasztalat, hogy a térben olyan lelki tartalom jelenik meg, mely nehezen köthető össze konkrétan a feltett kérdéssel, de a lelkünkből mégis ez merül fel. Ilyenkor nem erőltetjük összekötni a megoldást a problémára feltett kérdéssel. Elfogadjuk, hogy a térben olyan információ jelent meg, amely most aktuálisabb a lelki fejlődésünk szempontjából.